Ο αντιπολεμικός Μπομπ Ντίλαν επιστρέφει με ένα remix έκπληξη

Written by on 10 Μαρτίου 2018

Με μια σειρά από αντιπολεμικά τραγούδια, ο διορατικός Μπομπ Ντίλαν έχει συνδεθεί όσο λίγοι καλλιτέχνες με την έκφραση που τάσσεται ενάντια στις επεκτατικές διαθέσεις των κραταιών και ισχυρών αυτού του κόσμου.

Η νέα φωνή της Αμερικής την δεκαετία του ’60, ο γεννημένος ως Ρόμπερτ Άλλεν Ζίμμερμαν, ξεκίνησε να δισκογραφεί τα κομμάτια του προωθώντας τις ριζοσπαστικές του απόψεις και καταφέρνοντας να προβληματίσει και να κινητοποιήσει μια ολόκληρη γενιά.

Το ”Masters of War” γράφτηκε τον χειμώνα του 1962 και κυκλοφόρησε έναν χρόνο μετά, το 1963, στο δίσκο ”The Freewheelin’ Bob Dylan”, ο οποίος περιείχε και το πολύ δημοφιλές ”Blowin’ in the wind”. Οι στίχοι του Ντίλαν γίνονται πια συνθήματα στα χείλη των νέων που ζητούν να μπει ένα τέλος στους πολέμους παγκοσμίως.

”You that build the death planes/ You that build all the bombs/ You that hide behind walls/ You that hide behind desks”, τραγουδά ο σπουδαίος Αμερικανός που στον επόμενο αιώνα, το 2016, θα τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας επειδή «δημιούργησε νέους ποιητικούς εκφραστικούς τρόπους μέσα στη μεγάλη παράδοση του αμερικανικού τραγουδιού».

Σήμερα, το ”Masters of War” επανέρχεται σε μία νέα εκδοχή, μέσα από την ματιά του remixer – παραγωγού Avener, με σκοπό να «φανερωθεί» σε καινούργια γενιά που ενδεχομένως να μη γνωρίζει την βαθιά επιρροή του Μπομπ Ντίλαν στα μουσικά πράγματα. Εκτός από τον επίκαιρο τίτλο του, είναι επίσης μια παραγωγή-καταγραφή της slo-mo disco κουλτούρας που όλο και ανοίγει το φάσμα των ακροατών της.

parallaximag.gr


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


radio JUKEbox

Live from JUKEbox studio

Current track
TITLE
ARTIST

Background