Ένας εκπληκτικός χορός, άκρως ερωτικός… με μουσικές επιρροές από τη μουσική των αφρικανών σκλάβων στην Κούβα και τη μουσική των Ισπανών..Από τον Slavik Kryklyvvy και την Elena Khorova, στην ωραιότερη εκτέλεση που έγινε ποτέ.

Ένας εκπληκτικός χορός, άκρως ερωτικός… με μουσικές επιρροές από τη μουσική των αφρικανών σκλάβων στην Κούβα και τη μουσική των Ισπανών. Αναπτύχθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα, στην περιοχή της  Αβάνας και Ματανζάς. Καθώς ήταν ένας πολύ ενεργητικός αφρό-κουβανικός χορός, συχνά ήταν απαγορευτικός και θεωρούταν  επικίνδυνος στους σκλάβους που τον χόρευαν. Η Ρούμπα χορεύεται σήμερα περισσότερο στην Κούβα, δεν παύει όμως να είναι ένας αγαπημένος χορός σε πολλές χόρες του κόσμου.

Ο συγκεκριμένος χορός φέρεται με δύο παραλλαγές. Η πρώτη είναι σε αργό ρυθμό, (γιάμπου ή γιαμπού) που βασίζεται στο κουβανέζικο αργό «σον» και η δεύτερη  στο γρήγορο ξέφρενο βραζιλιάνικο ρυθμό (γκούα-γκουάνκο). Τα βήματα και στις δύο περιπτώσεις είναι τα ίδια. Ωστόσο, υπάρχει μία βασική  διαφορά : στο λίκνισμα των γοφών διατηρώντας όμως το κορμί και στις δύο περιπτώσεις ίσιο.

Τα στυλ Ρούμπας είναι τρία. Το Γιάμπου (Yambú) που είναι το πιο παλιό και αργό στυλ και χορεύεται κυρίως από άτομα μεγάλης ηλικίας, το Γκουαγκουάνκο (Guaguancó)το πιο διαδεδομένο στυλ το οποίο χορεύεται σε γρήγορους έντονους ρυθμούς και τέλος το στυλ Κολομβίας (Columbia)

Ο χορευτής Pierre Zurcher Margolie- που πήγε στην Κούβα το 1952 για να μελετήσει το συγκεκριμένο είδος που χορεύουν οι Κουβανοί- δημιούργησε έναν χορό που διδάσκεται σε αρκετές σχολές χορού Ρούμπα. Προκειμένουν να το προωθήσει καλύτερα,   χρησιμοποίησε την ονομασία Ρούμπα ως ένα πιο εύηχο όνομα- για έναν χορό που είναι εντελώς διαφορετικός από τον Κουβανικό χορό Ρούμπα.

Στο βίντεο που ακολουθεί, θα δούμε δυο χορευτές από το παρελθόν να χορεύουν Ρούμπα.

Είναι ο Slavik Kryklyvvy και η Elena Khorova σε ένα βίντεο από το 2007 που προσφάτως βγήκε και πάλι στην δημοσιότητα λόγω του χορού Ρούμπα. Εδώ φαίνονται να εκτελούν άψογα ένα χορευτικό στον τότε παγκόσμιο διαγωνισμό λάτιν.

Το φόρεμα της χορεύτριας είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Οι κινήσεις τις ιδιαίτερα αισθησιακές. Το αποτέλεσμα που δημιουργείται μοναδικό που μόνο θαυμασμό μπορεί να προκαλέσει.  ΄

Αυτό το βίντεο αυτό θεωρείται παγκοσμίως ως η πιο όμορφη εκτέλεση χορού Ρούμπα που έχει γίνει ποτέ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here